top of page

Periodontoloji – Diş Eti Hastalıkları

Periodontal hastalıklar, diş eti ve dişleri destekleyen dokularda oluşan iltihabi hastalıklardır.

İstenilen düzeyde ağız hijyenimizi sağlayamadığımızda, ağız ortamımızda artan bakteri sayısının sonucunda oluşan enfeksiyona karşı vücudumuzun vermiş olduğu tepkiye diş eti iltihabı denir. Maalesef toplumumuzun büyük çoğunluğunda bu iltihabi durum mevcuttur.

Belirti olarak sağlıklı diş eti görüntüsünün aksine, koyu kırmızı renkte diş eti, dişlerimizi fırçalarken veya kendi kendine ortaya çıkan kanamalar ve bazen akut ağrılarla kendini gösterebilmektedir.

Periodontoloji – Diş Eti Hastalıkları Tedavisi.jpg

Diş eti hastalığı nedir?

Diş etlerini ve dişlerin tutunduğu, destek aldığı dokuları etkileyen bir iltihabi hastalıktır. Periyodik diş hekimi kontrollerine sadık kalındığında erken dönemde hekim tarafından fark edilir ve kolayca tedavi edilir.

Fakat geç kalınması halinde diş kayıplarının büyük oranda sebebi olmakla beraber, son yıllarda yapılan çalışmalarla bazı sistemik hastalıkların da şiddetini arttırdığını gözler önüne sermiştir. 

 

Gingivitis nedir?

Gingivitis yani diş eti ilhitabı genel olarak diş eti hastalıklarının en erken dönemi olup iltihabi durum diş eti ile sınırlıdır. Bu süreçte diş etleri sıkı, form, pembe ve sağlıklı görüntüsünü kaybetmiş; aksine kırmızı, ödemli ve kanamalı bir haldedir.

Eğer tedavi edilmezse daha ileri aşamalarda daha ciddi periodontal hastalıkların temelini hazırlar. Diş taşı temizliği, plak temizliği ve iyi bir oral hijyen ile kolaylıkla diş eti ilhitabı aşılabilir. Tedavisi kolaydır fakat hekim ve hasta işbirliği içerisinde ancak başarı elde edilebilir.

 

 

Periodontitis nedir?

Periodontitis periodontal hastalıkların ilerlemiş halidir ve dişleri destekleyen destek dokuları bir miktar kaybedilmiştir. Diş ve dişeti arası ‘’cep’’ adı verilen bir alan oluşur ve oluşan bu cep sonucu hastalık daha kolay ilerler ve destek kemikte yıkım oluşur. Sonuç olarak dişler sallanmaya başlar ve tedavi edilmediği zaman kaybedilebilir.

 

 

Dişeti hastalığının genel belirtileri nelerdir?

  • Diş fırçalama sırasında veya kendi kendine olan kanamalar,

  • Diş etlerinde kırmızılık,

  • Akut ağrılar,

  • İltihabi akıntıların görülmesi,

  • Sallanan veya yer değiştirmiş dişler,

  • Eski protezlerin uyumlarında bozulmalar,

  • Geçmeyen ve uzun süren ağız kokusu…

 

 

Periodontal küretaj nedir?

Periodontal hastalık derin dokulara ilerledikçe yukarda bahsetmiş olduğumuz ‘’cep’’ içerisindeki bakterilerin, doku artıklarının ve diş taşlarının elimine edilip bu cep içerisinin kazınarak temizlenmesi işlemidir.

 

 

Flap operasyonu nedir?

Periodontal hastalığın çok daha derine ilerlediği durumlarda önceden bahsetmiş olduğumuz tedavi seçenekleri yetersiz kalabilmektedir. Flap operasyonu ile dişeti dokusu, cerrahi olarak kaldırılarak bölgenin temizliği direk görülerek yapılmaktadır.

Bu cerrahi işlem lokal anestezi altında, ağrısız bir şekilde yapılmaktadır. Kaldırılan diş eti ile bölgedeki bakteriler, iltihabi dokular, artıklar ve diş taşları uzaklaştırılır ve dikiş atılarak kapatılır.

 

 

 

Periodontal cerrahi tedavi sonucunda dikiş atılır mı?

Periodontal cerrahi tedaviler sonucunda operasyon sahası daha hızlı ve iyi iyileşme sağlasın diye birçok kez dikiş atılır ve bu dikişler 1 hafta sonra alınır.

 

 

Periodontal tedaviler sonrası kontrol gerekir mi?

Periodontal tedaviler ağız ve diş sağlığı açısından çok kıymetli tedavilerdir. Bu nedenle hekiminizin uygun gördüğü aralıklarla mutlaka kontrole gitmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde siz fark etmeden eski dişeti hastalıklarınız tekrar nüksedebilir ve siz farkında olmadan sinsice ilerleyebilir.

 

 

Güldüğünüzde diş etinizin fazla gözükmesinden çekiniyor musunuz?

Gülümsediğinizde diş etiniz fazla görünüyorsa ‘’gummy smile’’ diye tabir edilen gülüşe sahip olabilirsiniz. Diş boyutunuz normal ölçülerde olsa dahi, dişin üstünü kaplayan diş eti fazla ise, dişinizin uzunluğunu kısa gösterecektir ve böylelikle düşük ve düzgün olmayan bir diş eti seviyesine neden olur.

Gummy smile tehlikeli bir durum değildir ve düşündüğünüzden çok daha fazla yaygındır. Ancak hastalar çoğu zaman özgüvenlerini zedelediği ve rahatsızlık duydukları için gummy smile tedavisi kararını vermektedirler.

 

 

 

Kişilerde Görülen ‘’Gummy Smile’’ Sebepleri Nelerdir?

İnce Üst Dudak

Eğer doğuştan ince bir üst dudağa sahipseniz, güldüğünüzde diş etiniz daha çok ortaya çıkacaktır.

Çocukluk Sürecinde Gelişim

Gelişimin ilk evrelerinde, bahsettiğimiz diş eti probleminin başlangıç belirtileri görülebilmektedir. Böyle durumlarda, tel tedavisine başlayarak bu problemin önüne geçilebilmektedir.

Anormal Şekilde Çıkan Dişler

Bazı durumlarda dişler olması gereken yerlerden çıkmayarak daha çok diş etinin gözükmesine sebep olabilirler.

 

 

Gummy Smile Tedavisi

DentOstim Kliniğinde, gummy smile tedavisi iiçin birçok seçeneğiniz bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir;

Diş Eti Şekillindirme

Diş eti şekillendirme teknikleri diş eti seviyesinin düzeltilmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Tedavi yöntemi, fazlalık olan diş etinin seviyesiyle ilgilidir.

Botoks Uygulaması

Kas kaynaklı gummy smile durumunda, botulinum toksin, aşırı kas haraketlerinden veya mimiklerinden kaynaklanan dudağın fazla yukarı kalkmasıyla diş etinin fazla gözüktüğü durumlarda uygulanır.

Ortodonti ( Diş Telleri )

Bu yöntem özellikle daha genç hastalarda daha etkilidir ve ileride olabilecek muhtemel diş eti sorunlarını ortadan kaldıracaktır.

Bu tedaviler genelde kuron uzatma prosedürleri olarak bilinirler ve güldüğünüzde ortaya çıkan diş eti miktarını azaltarak, dişinizi ortaya çıkaran güzel bir gülümseme sağlamaktadır.

TEDAVİLERİMİZ

bottom of page