top of page

Pedodonti – Çocuk DiÅŸ HekimliÄŸi

Çocukların, diÅŸ hekimine ilk ziyareti eÄŸlenceli ve güzel olmalıdır. Çocuklar doÄŸuÅŸtan diÅŸ hekiminden korkmuÅŸ halde dünyaya gelmezler ancak bilinmeyenden korkabilirler.

​

      KliniÄŸimizde çocuÄŸunuzun hoÅŸuna gidecek, korkutucu olmayan, basit kelimelerle, yapılacak her tedaviyi onlara anlatıyoruz. Ailenizle kliniÄŸimize geldiÄŸinizde ilk andan itibaren sizin ve çocuÄŸunuzun rahat hissetmesini istiyoruz.

Pedodonti - Çocuk Diş Hekimliği.jpg

Dünya SaÄŸlık Örgütü ( World Health Organisation – WHO ) ve Amerikan Pediatrik DiÅŸ Hekimleri BirliÄŸi Öneriyor…

 

        Çocuklar ilk yaÅŸlarına girdiklerinde diÅŸ hekimini ziyaret etmelidir. ÇocuÄŸunuzun yeni çıkmış olan diÅŸlerinin ( 6 ay – 12 ay arasında çıkmaya baÅŸlamaktadır ) en başından itibaren bir diÅŸ hekimi tarafından kontrol altına alınıp, düzenli bir diÅŸ bakımına sahip olması çok önemlidir.

 

 

Yeni DiÅŸ GeldiÄŸinde

     ÇocuÄŸunuzun ilk diÅŸleri veya ‘’süt’’ diÅŸleri 6-12 ay arasında çıkmaya baÅŸlayıp, yaklaşık 3 yaşına kadar bu süreç devam edecektir. Bu süre boyunca, çocuÄŸunuz diÅŸ etleri normalden fazla hassaslaÅŸabilir. Bu rahatsızlığı ortadan kaldırmak için, temiz bir parmağınızla veya soÄŸuk, nemli bir kumaÅŸla diÅŸ etlerini hafifçe ovalayarak çocuÄŸunuzun rahatlamasını saÄŸlayabilirsiniz ya da diÅŸ kaşıma halkalarından temin edebilirsiniz.

​

     ÇocuÄŸunuzun diÅŸleri çocukluk boyunca farklı zamanlarda dökülebilmektedir. Kalıcı diÅŸ genelde 6 yaÅŸtan sonra çıkmaya baÅŸlar ve 21 yaşına kadar bu süreç devam edebilir. Bir yetiÅŸkinin aÄŸzında 28 kalıcı diÅŸ bulunur. ( 32, 20’lik diÅŸler dahil).

 

 

Sağlıklı Ağız Hijyeni Alışkanlıkları Edindirme

     ÇocuÄŸunuzun diÅŸleri çıkmaya baÅŸladıktan itibaren, çürüklerin neden olabileceÄŸi renklenme ve buna benzer belirtileri görmek için, iki haftada bir ağız içini kontrol etmeye dikkat edin. Unutmayın, ÅŸekerli yiyecekler ve içecekler yeni diÅŸlere hızla nüfuz edebilir, bunu engellemenin en iyi yolu ise her beslenmeden sonra mutlaka diÅŸlerin fırçalanmasını saÄŸlamaktır. Optimum ağız hijyenini saÄŸlamak için günde 2 kere diÅŸ fırçalamayı öneriyoruz.

​

     Bebeklerde, ilk diÅŸ çıktıktan itibaren diÅŸ fırçalanmasına baÅŸlanmalıdır. Bir bebeÄŸin diÅŸi çıktığında ise, aileler yumuÅŸak kıllı fırçalarla ve oldukça az miktar diÅŸ macunuyla çocuklarının diÅŸlerini fırçalamalıdır. 2 yaşından küçük çocuklarda, doktorunuz veya diÅŸ hekiminiz aksini önermediÄŸi sürece florürlü diÅŸ macunu kullanmayınız. DiÅŸ fırçalama eÄŸlenceli olabilir ve çocuÄŸunuzla beraber diÅŸ fırçalama teknikleri ile ilgili aktiviteler yapabilirsiniz.

​

      DiÅŸ ipi kullanımı da ağız hijyenini saÄŸlamakta oldukça önemlidir ve diÅŸ hekiminizle çocuÄŸunuzun diÅŸ ipi kullanımına ne zaman baÅŸlayabileceÄŸi konusunda görüÅŸmeniz en doÄŸrusu olacaktır. EÄŸer çocuÄŸunuzun aÄŸzında çürük belirtileri fark ederseniz, en kısa sürede diÅŸ hekiminize danışmalısınız.

 

Düzenli DiÅŸ Hekimi Ziyaretleriyle DiÅŸ ÇürüÄŸünü Önlemek

      DiÅŸ çürükleri diÅŸinize zamanla zarar veren, ağız içinde kalarak aside dönüÅŸmüÅŸ olan ÅŸeker artıkları nedeniyle yaÅŸanmaktadır. Çocuklar bu konuda oldukça yüksek bir diÅŸ çürüÄŸü riskine sahiptir. Buna aslında oldukça basit bir nedeni vardır; küçük yaÅŸtaki ve ergenlik dönemindeki çocukların ağız içi hijyeni saÄŸlayacak düzenli alışkanlıklara sahip olmamalarıdır.

​

      Yılda iki kez olmak üzere, florür tedavisi beraberinde diÅŸ temizliÄŸi tedavisi de önerilmektedir. Fissür sealant macunları da tedavilerde önerilmektedir çünkü eriÅŸilmesi zor alanlardaki boÅŸlukları ‘’doldurma’’ görevi görerek, bu alanlarda oluÅŸabilecek diÅŸ çürümelerinin önüne geçecektir. Bu fissür sealantlar, yıllar boyunca dayanabilmektedir ancak her diÅŸ hekimi ziyaretinizde hekiminiz tarafından kontrol edilecektir.

istanbul-dentalcenter-cocuk-dis-hekimligi.jpg
bottom of page