top of page

Ağız, Diş Ve Çene Cerrahisi

 20 yaş dişleri çenelerimizde en son çıkan 3. Büyük azı dişleridir ve bazen gömülü olarak kalıp tam anlamıyla süremeyebilirler.

    Ağızda sürdüğü halde 20 yaş dişlerinin en arkada bulunmasından dolayı temizlenmesi en zor bölgedir ve çoğu zaman çürüklerle karşılaşılır.

 

Ağızda kısmi olarak görünen yarı gömülü yirmi yaş dişleri ise en sık problem yaratan yirmi yaş dişleridir. Bu durumda dişin bir kısmını kapsayan kapüşon şeklindeki diş etine gıdalar sıkışıp birikir ve sonucunda enfeksiyon oluşturur.

Ağız, Diş Ve Çene Cerrahisi.jpg

Bu bölgede oluşan enfeksiyon şişlik, kulaktan boyuna doğru yayılan şiddetli ağrı, lenf bezlerinde büyüme, ağız açma kısıtlılığı ve yutkunmada zorluk gibi sonuçlara yol açar.

 

Tam gömülü yirmi yaş dişleri komşu dişe baskı yaparak dişin çürümesine sebep olabilirler ve diğer dişlerde kayma, çapraşıklık yaratabilirler. Bu gibi durumlar göz önünde bulundurulduğunda ve yukarıda belirtilen sorunların varlığında yirmi yaş dişin çekilmesi uygundur.

Diş çekimi sonrası nelere dikkat edilmeli ?

  • Diş çekimi sonrası 2 saat yeme içme yapılmamalıdır.

  • Doktorun ağzınıza koyduğu tampon yarım saat boyunca ısırılmalı sonrasında ise atılmalıdır.

  • Diş çekimi takiben ilk 24 saat, tükürme ve ağız çalkalanması yapılmamalıdır.

  • Diş çekimi sonrası 2-3 gün boyunca ılık ve taneciksiz besinler tüketilmelidir.

  • Diş çekimi sonrası en az 24 saat sigara ve alkol tüketilmemelidir.

  • Diş çekim yarası temiz tutulmalı ve yara içine herhangi bir gıda artığı dolmamasına dikkat edilmelidir.

  • Çekimden 24 saat sonra yara bölgesi dikkatlice fırçalanmalıdır.

 

 

Kök ucu amaliyati - Apikal Rezeksiyon

 

    Apikal rezeksiyon, kök ucundaki enfekte olmuş dokunun çıkarılması işlemidir. Diş kök ucunun etrafındaki enfeksiyon veya kist kanal tedavisinin yapılmasına rağmen iyileşmediği durumlarda yapılır. Kök ucu amaliyatı lokal anestezi altında yaklaşık 30 dakika süren bir operasyondur.

Sinus Lifting

 

    Diş çekiminden sonra çene kemiklerinde hem yatay yönde hem de dikey yönde erimeler meydana gelir. Sinüs boşluğu üst çene kemiği içinde bulunan zarla çevrili bir yapıdır. Bu yapı diş çekimine bağlı olarak aşağı doğru sarkarak çene kemiğinde dikey yönde bir kayıp meydana getirir.

    Bu kayıp sonucunda implant için yeterli kemik mesafesi bulunamayabilir. Bu durumda sinüs zarı yukarı doğru kaldırılıp arada kalan bölge kemik tozu (greft) ile doldurulur, böylece implant için yeterli kemik mesafesi olur.

 

Sinüs Lifting Operasyonuyla aynı seansta immplant yapılabilir mi?

    Mevcut kemik miktarı uygulanacak olan implantın sabit kalması için yeterli ise aynı anda implant yapılabilir fakat bazı ilerlemiş kemik kaybı durumlarında sinüs lift operasyonundan sonra 6 ay beklenilmekte ve ardından implant yapılabilmektedir.

bottom of page