top of page
  • YKN Dental Clinic

Çocuklarınıza Diş Teli Taktırırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Çocukların süt dişlerinden daimi dişlenmeye geçiş dönemi en çok dikkat edilmesi gereken dönemlerden biridir. Bu dönemde uygulanan ortodontik tedaviler, diş gelişiminin düzgün evrilmesine yardımcı olurken bireyin yetişkinlik çağında ağız ve diş sağlığının korunmasında da önem taşımaktadır. Peki, bu tedavi yöntemleri nelerdir? Diş telini kullanmak için en doğru yaş aralığı nedir?

Çocuklarda Diş Teli Tedavisi Neden Gereklidir?

Çocuklar birçok sebepten dolayı diş teli tedavisine gereksinim duyulabilir. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:


  • Çapraşık dişler,

  • Süt ve daimi dişlerin bir arada bulunduğu karışık dişlenme dönemi,

  • Çene problemleri,

  • Genetik faktörler,

  • Süt dişlerinin erken düşmesi,

  • Kapanış bozuklukları.


Bu ve benzeri durumlar görüldüğü takdirde, ebeveynlerinin endişelenmeden en kısa sürede diş doktoruna başvurmaları tavsiye edilir.

Diş Teli Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?



Ortodontik apareyler, ağız dışı ve ağız içi aygıtlar olarak ikiye ayrılır. Ağız dışından kullanılan yöntem genellikle iskeletsel sorunların düzeltilmesinde ve ağız içinde aygıtlara yardımcı olmak amacıyla kullanılır. Ağız içi aygıtlar hareketli (damaklıklar) ve sabit (diş telleri, braketler) olmak üzere 2 çeşittir. Damaklıklar genelde çene darlıklarında veya yer tutucu olarak da kullanılır., Braketler ise doğrudan dişlere yerleştirilir ve dişlerin düzgün hizalanmasına yardımcı olur.


Bu aygıtlar, erişkin yaşta oluşabilecek cerrahi müdahaleleri engellemeye yardımcı olmakla beraber ağız ve diş sağlığına katkı sağlar, fonetiği düzeltir ve estetik görünüm kazandırırlar. Bu tedavi yöntemi yukarda bahsettiğimiz gibi birçok seçenekte aparey barındırır. Bu seçeneklerden çocuğunuz için yapılacak en doğru tedaviyi ortodonti uzmanı karar verecektir.

Çocuklar için Diş Teli Tedavisinde En Uygun Yaş Aralığı Nedir?



En uygun tedavi için kesin bir yaş sınırı yoktur, buna uzmanlar karar verir. Eğer çocuğunuz diş sağlığında ortodontik bir sorun içerisindeyse, erken müdahale için 7-9 yaş aralığında doktora başvurabilirsiniz. 10-14 yaşları, süt dişlerinin tamamen düştüğü ve daimi dişlenmeye geçiş süreci olduğundan dolayı genellikle ortodontik tedavi için en çok tercih edilen dönem aralığıdır.

Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Bu süre, hastanın sağlık durumuna, diş ve çene yapısına, diş ve çene bozukluklarının derecesine, hastanın uyumuna ve tedavinin yöntemine göre değişkenlik gösterir. Minimum dönem 6 aydır. Ancak ortalama süre 1-3 yıl arası olmakla beraber doğru süre aralığını tedavi sürecindeki ortodonti uzmanı belirleyecektir.

Diş Teli Tedavisi Esnasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ortodonti tedavisi başlayacak hastanın, ortodonti uzmanının talimatlarına çok dikkatli bir şekilde uyması gerektirir. Bu bir ekip çalışması gibidir. Hasta söylenenlere ne kadar uygun davranırsa iyileşme süreci de o kadar hızlı ilerler. Tel takılan hasta ağız bakımı ve hijyenine günlük rutininden çok daha fazla özen göstermelidir; çünkü braketler ve teller, gıda birikimi için tutucu bir alan yaratır. Fırçalama yeterli yapılmadığı takdirde braket çevrelerinde renkleşme ve çürük oluşumu başlayabilir.


Ebeveynlerin bu dönemde çocuklarının diş fırçalama alışkanlığını doğru yaptığından ve düzenli aralıklarla dişlerini fırçaladığından emin olması gerekmektedir. Aksi takdirde tedavi süreci istenilen verimde geçmeyebilir. Hasta, ara yüz fırçaları kullanmayı da ihmal etmemelidir. Sert, asitli ve yapışkan yiyecek tüketmekten mümkün olduğunca kaçınılmalı, spor vb. aktivitelerde ağız içi koruyucu aparey kullanılmalıdır.

Ortodontik Tedavinizde En İyi Hizmet için Adres: YKN Dental Clinic Ailesi

Ortodontik tedavi işlemi uzun ve sabır gerektiren bir süreçtir. Bu hem ebeveyn hem çocuklar için zorlayıcı bir dönem olabilir. Biz YKN Dental Clinic ailesi olarak yüksek kaliteli malzemelerimiz, deneyimli uzman hekimlerimizle beraber bu zorlu tedavi sürecini en verimli şekilde geçirmenize yardımcı oluyor, çocuklarınıza sağlıklı ve kusursuz gülüşler sunuyoruz. Diş teli tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için kliniğimizi ziyaret edebilir ya da web sitemizden destek alabilirsiniz.

37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page