top of page
  • YKN Dental Clinic

Diş Teli Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



Ortodontik tedavinin ana ögesi olan diş teli tedavisi, geçmişten günümüze uzun yıllardır kullanılan tedavilerin başında gelmektedir. Diş teli, tedavi öncesi diş çevresindeki problemlerin düzeltilmesine yardımcı olurken sonrasında karşılaşabileceğimiz muhtemel komplikasyonların çözülmesine yardımcı olmaktadır. Peki, diş teli tedavisi nedir? Kimler kullanabilir? Tedavi aşamasında nelere dikkat edilmelidir?


Diş Teli Tedavisi Nedir ve Neden Yapılır?


Diş teli, diş ve çene eklemi çevresinde meydana gelmiş problemlerin giderilmesi, çapraşıkların düzeltilmesinde etkili bir materyal olup kişinin düzgün bir diş yapısına kavuşmasını sağlamaktadır. Bu tedavi uygulanacak hasta güzel ve sağlıklı gülüşlere kavuşmak, düzgün anatomide bir diş-çene yapısına sahip olmak için tedavi esnasında sabırlı olmalı diş bakımına özen göstermelidir. Bu tedavi ağrısız bir işlem olduğundan düzgün bakım yapıldığı takdirde hastayı endişelendirecek bir sorun yaratmaz.

Diş Teli Tedavisinin Faydaları Nelerdir?



  • Diş teli tedavisiyle sağlıklı ve düzgün diş yapısına sahip olunmaktadır

  • Hasta diş yapısının düzelmesiyle psikolojik olarak da iyileşir.

  • Çiğneme hareketlerini kolaylaştırır. Hastanın yemek yeme eylemini rahatlatmaktadır.

  • Fonetik olarak iyileşme olur ve hastanın iletişim problemlerini kolaylaştırır.

  • Kişinin diş yapısı düzeldiğinden dolayı diş temizliği daha kolay yapılır.

  • Erken yaşlarda başlanan diş teli tedavileri muhtemel yaşanabilecek birçok çene ameliyatının önüne geçer.

  • Diş taşı oluşumunu azaltır.

  • Çene ve diş yapısının düzelmesiyle dudak ve yüz görünümüne estetik bir boyut kazandırır.

  • Diş temizliği kolaylaştığından çürük oluşma ihtimali de azalır.

  • Kolay darbelerle dişlerin kırılmasını önler direnç kazandırır.

  • Dişler arasındaki ayrıklıkların düzelmesine yardımcı olur.

Diş Teli Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

Diş teli tedavisi her yaşta her hastaya uygulanabilir. Dişlerinden memnun olmayan hastalarda rahatlıkla uygulanabilir bir tedavidir. Çocuk hastalarımızda süt dişlerinin düşmüş olması ve kalıcı dişlerinin çıkmış olması gerekmektedir.

Diş Teli Tedavisi Öncesinde ve Tedavi Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?



Diş teli tedavisi için hastanın öncelikle diş yapısı incelenir ve ona uygun bir tedavi yapılır. Tedavi öncesi hastanın röntgeni çekilir ve diş çürükleri, periodontal problemleri, çekilmesi gereken dişleri varsa çekim işlemleri, dolgu işlemleri vs. gibi yapılacak diğer diş işlemleri tamamlanır.


Diş teli tedavisi uzun süren, sabır gerektiren bir süreçtir. Hekim, gerekli bilgileri, tedavi sürecini hastaya detaylı bir şekilde bahsetmelidir. Hasta, hekimin söylediklerine eksiksiz uymalıdır. Aksi takdirde bu sürecin sonunda istediğiniz sonucu elde edemeyebilirsiniz. Diş teli takıldıktan sonra, komplikasyon yaşanırsa hasta bireysel bir işlemde bulunmayıp doktoruyla görüşmelidir.

Tedavi süresince hasta hekimin belirttiği belirli yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıdır. Tedavisi başlayan kişiler sert darbelerden ağız bölgesini korumalı dişlerine ve braketlerine zarar gelmemesine çok dikkat etmelidir. Doktoruyla olan seanslarına düzenli gitmeli ve ağız bakımına özen göstermelidir. Diş teli tedavisi sonrasında edinilen alışkanlıkları bırakmamak gerekir. Düzenli olarak diş fırçalanması, dişlere uygun fırça kullanımı ve doğru teknikle fırçalamak önem arz etmektedir. Diş teli tedaviniz bittiği için doktorunuza yaptığınız ziyaretler azaltılmamalı kontrollere gitmek ihmal edilmemelidir.


Diş Teli Bakımı Nasıl Yapılmaktadır?

Diş teli bakımında braketlerin hasar görmemesine özen göstermek gerekir. Sert fırçayla braketlere baskı uygulayacak şekilde fırçalamamak gerekir. Braketlerin aralarını temizlemekte arayüz fırçaları yardımcı olacaktır. Diş ipi de kullanılabilir. Ancak braketin ve telin pozisyonunun etkilenmemesine dikkat edilmelidir.


Diş Teli Tedavi İşlemi Ne Kadar Sürer?

Diş teli tedavisi uzun sürer ve sabır gerektirir. Teller takıldıktan sonra hasta, doktor tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmelidir. Buna dikkat edildiği takdirde ortalama 18 ila 24 ay arasında tel takma süreci oluşur. Ancak genel tedavi süresi 8 ila 30 ay arasındadır. Bu süre değişimi hastanın diş yapısındaki bozukluklara bağlı olmakla beraber yukarıda da belirttiğimiz gibi hastanın özeni de iyileşme sürecini etkilemektedir.


Başarılı Ortodontik Tedavinin Adresi: YKN Dental Clinic Ailesi

Diş teli tedavisi, uzun süren emek gerektiren bir tedavi sürecidir. Bu tedavi sürecinde hastanın özeni kadar hekimin hastayla olan iletişimi ve işindeki başarısı da önem arz eder. Biz YKN Dental Clinic ailesi olarak işinde uzman ve yetenekli hekimlerimizle beraber tedavi sürecinizi kusursuz atlatmanıza yardımcı oluyor, size sağlıklı ve güzel gülüşler için çalışıyoruz. Diş teli tedavisi ve diğer tedaviler hakkında daha fazla bilgi almak için kliniğimizi ziyaret edebilir ya da web sitemizden bilgi alabilirsiniz.

15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page