top of page
  • YKN Dental Clinic

Diş Eti Şekillendirme Nedir? Kimler Yaptırabilir?


Her bireyin diş eti çizgisi birbirinden farklıdır ve bazılarında bu çizginin düzensiz bir yapıda olduğu görülür. Daha estetik bir gülüş ve dişlerinde orantılı bir görünüm isteyenler için yapılacak işlem, kişinin diş eti niteliklerine uygun olarak belirlenir. Peki, diş eti şekillendirmeyi kimler yaptırabilir? Tedavi süreci neleri içerir?


Diş Eti Şekillendirme Nedir?

Diş eti şekillendirme, diş eti çizgisini yeniden şekillendiren ve diş hekimleri tarafından yapılan bir işlemdir. Bu işlem öncelikle hekimin teşhis koyma aşamasıyla başlar. Tanının belirlenmesiyle beraber diş etrafında bulunan fazla diş eti dokusu çıkarılabilir ya da diş eti çekilmesi gibi bir sorun teşkil ediyorsa restore edilerek tedavi uygulanabilir.


Kimler Yaptırabilir?



Diş eti şekillendirme işlemi estetik görünümünden rahatsız hemen hemen her hastaya yapılabilmektedir. Öncesinde yaşadığınız ya da devam eden kalp rahatsızlıklarınız, eklem iltihabı gibi sistemik hastalıklarınız varsa öncesinde doktorunuza bunlardan bahsetmeli, yapılmasında bir sakınca görülmediği takdirde rahatlıkla uygulatabilirsiniz. Bununla beraber;

  • Diş eti büyümesi,

  • Diş eti kanaması,

  • Yemek yerken ağrı,

  • Ağız kokusu,

  • Dişlerde hareketlilik,

  • Diş eti çekilmesi gibi sorunlar görüldüğü takdirde hasta en yakın zamanda diş doktoruna başvurmalıdır.

Diş Eti Şekillendirme Yöntemleri Nelerdir?


Bazı periodontal hastalıklarda tedavi sürecinin olumlu ilerlemesi için diş eti şekillendirmeden yararlanılmaktadır. Ayrıca, enfeksiyon olan dişi kurtarmaya yönelik periodontal işlemler yapıldığı halde tedavi yeteri kadar iyileşme sağlayamazsa da bu tedavi uyguanır. Diş eti şekillendirmede kullanılan 2 yöntem şu şekildedir:


1) Gingivektomi

Diş ve diş etleri arasında plak birikimi oluşmaktadır. Bu plak birikimi diş taşı temizliği yapıldığı halde yeteri kadar temizlenemezse sığ kemiküstü ceplerde ve diş etinde büyümeler yaşanmaya başlayabilir. Böyle durumlarda bir kısım diş eti dokusunun cerrahi olarak çıkarılması gerekmektedir. Gingivektomi olarak adlandırılan bu işlemin asıl amacı, diş eti hastalığının tedavisi için olsa da günümüzde diş etinde estetik düzenlemeler için de kullanılmaktadır.


2) Gingivoplasti

Diş çevresindeki sağlıklı diş eti dokularının şekillendirilmesine gingivoplasti denir. Bu tedaviyle hastaya asimetrik diş ve diş eti dokularının şekillendirilerek estetik bir görünüm ve güzel gülüşler kazandırılması amaçlanmaktadır.


Tedavi Süreci Neleri İçermektedir?

Diş eti şekillendirme işlemleri genellikle birkaç seans içerisinde tedavi edilebilecek operasyonlardır. Lokal anestezi yapıldığından işlem esnasında herhangi bir ağrı veya acı hissetmezsiniz. İşlemin gerekliliğine göre fazla diş eti dokusu kaldırılıyorsa neşter ya da yumuşak doku lazeri kullanılır. Diş eti çekilmesi operasyonunda duruma göre ağzınızın başka bir bölümünden doku alınıp ekleme yapılması gerekebilmektedir. Bu işlemler yaklaşık 1 saat sürer ve hastayı zorlayacak bir operasyon şekli değildir. Tedavi sonrası gereklilik durumuna göre hastaya ağrı kesici reçete edilebilir.


Sağlıklı Diş Etleri için Doğru Adres: YKN Dental Clinic

Sizde diş ve diş eti görünümünüzden memnun değil misiniz? Diş etlerinizde düzenli olarak yaşadığınız şikayetleriniz mi var? Gülüşlerinizi beğenmiyor ve estetik güzel gülüşler mi istiyorsunuz? YKN Dental Clinic ailesi olarak işinde uzman deneyimli doktorlarımız ve kaliteli ekipmanlarımızla sizler için buradayız. Tedavilerimiz hakkında daha fazla bilgi için kliniğimizi ziyaret edebilir ya da web sitemizden destek alabilirsiniz.

49 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page