top of page
  • YKN Dental Clinic

Diş Dolgusu Nedir? Çeşitleri Nelerdir?



Diş dolgusu işlemleri, diş hekimliğinin en temel tedavi yöntemlerinden biridir. Diş hekimliğindeki birçok inovasyona dolguların malzemeleri de eklenmiştir. Dolguların estetikliği, dayanıklılığı vb. niteliklerine göre avantajları ve dezavantajları değişmektedir. Peki, diş dolgusu yaptırmadan önce neleri bilmelisiniz?


Diş Dolgusu Nedir?


Diş dolgusu, çiğneme fonksiyonunu yitirmiş, estetik yönden zayıflamış, çürük, çatlak ya da kırık dişlerin diş morfolojisine göre temizlenip doldurulması işlemidir. Çürük ve zarar görmüş dişler bu işlem sayesinde tekrardan eski işlevini yerine getirmeye başlar. Dolgu yapımının asıl amacı çürüğün temizlenip boşluklardan ilerlemesini durdurmaktır. Bununla beraber fonksiyonlarını yerine getirmesi, diş görünümünün düzelmesi gibi avantajlarla diş hekimliğinin en gereksinim duyulan tedavilerinden biri olmuştur.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?



Buradaki en önemli aşama çürüğün düzgün bir şekilde temizlenmesidir. Hekim çürüğün temizlendiğinden emin olmalıdır. Aksi takdirde mikroorganizmalar diş aralarındaki boşluklardan ilerleyebilir. Özellikle derin çürüklerde hasta ağrı hissetmesin diye lokal anestezi uygulanır. Bu aşamada hastalarımız kaygılanabilir; ancak anestezi sayesinde operasyon sırasında hiçbir ağrı hissetmezler. Sonrasında, uygulanacak dolgunun malzemesine göre doldurma işlemi yapılarak tedavi süreci sonlandırılır. Hızlı bir işlem olduğundan hasta o günden itibaren dolgulu dişlerini rahatlıkla kullanabilir.

Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir? Neye Göre Seçim Yapılır?



Çevrenizde birçok kişiden dolgusunun düşmesinden şikayetçi olduğuna dair söylemler duyabilirsiniz. Çünkü bu işlemin başarısı, hastanın düzenli ağız bakımına, hekimin deneyimine ve kliniğin kullandığı malzemelerin kalitesine bağlıdır. Hangi çeşiti yaptıracağınıza bir hekimle görüşerek karar verebilirsiniz. Bu noktada diş dolgusu çeşitleri ve özellikleri şunlardır:


1) Amalgam dolgu

Bu dolgu türü, cıva ile başka metallerin karışımından meydana gelir. Cıvanın toksikliği diğer metal birleşimleri ile beraber zararsız bir forma dönüşür. Amalgam dolgu dayanıklıdır ve diğer dolgulara nazaran daha ekonomiktir. Ancak estetik kaygı güden, özellikle ön dişlerinde dolgu işlemi yapılacak hastalarda görüntüsü nedeniyle önerdiğimiz dolgu çeşitlerinden biri değildir.


2) Kompozit Dolgu

Reçine esaslı malzemeden üretilen dolgu türüdür. Asıl diş rengindedir. Halojen ya da led ışık ile sert kıvama getirilir. Bu dolgu görünümü, diş rengine uygun olduğundan estetik açısından ağızda güzel durur ve dayanıklıdır. Ön dişlerde de arka dişlerde de rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle bu tedavi için diş yapısının fazla yitirilmemesi gerekmektedir.


3) İnley ve Onley Porselen Dolgu

Çürüğün temizlendiği kısmın doldurulmasına inley denir. Eğer dişin üst veya yandaki bir yüzeyi kapatılıyorsa inley yeterli olacaktır. Dişin birden fazla yüzeyi doldurulup dişe tam bir diş formu kazandırılacaksa, onley dolgu işlemi yapılmalıdır. İnley ve onley porselen dolgu, dişin diğer dolgu yöntemleriyle restore edilemediği durumlarda en avantajlı dolgu tedavisidir. Diş harabiyeti fazla olduğunda, dolgunun tutunabilirliği ve komşu dişlerle temasını sağlamak zorlaşmaktadır. Bu türde dolgu, ağız içinden ayrı olarak diş formu detaylarıyla beraber laboratuvarda oluşturulmalıdır. Hem estetik görünümü hem de uzun ömürlü kullanımı bakımından diğer çeşitlerinden çok daha avantajlı bir yöntemdir.


Dolgu İşlemlerinde Profesyonel Hekimlerin Adresi: YKN Dental Clinic


Dolgu işlemleri, ağız diş sağlığının korunması açısından en çok uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. YKN Dental Clinic ailesi olarak, ağız içi tarayıcımızla ağız ölçünüzü dijital ortama aktarıp CAD/CAM sistemlerini kullanarak kusursuz bir ölçü oluşturuyor ve dolgunuzu yüksek kaliteli malzemelerle üretiyoruz. Dolgu tedavinizde nitelikli bir hizmet, deneyimli hekim desteği almak için sizleri kliniğimize bekliyoruz. Daha fazla bilgi için kliniğimizi ziyaret edebilir veya web sitemizden destek alabilirsiniz.



59 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page