- YKN Dental Clinic
Ağız Kokusu Neden Olur? Çözümleri Nelerdir?

Sabahları yoğun bir ağız kokusuyla uyandığınızı fark ettiniz mi? Ya da ağız içinde neredeyse kokusunu hissettiğiniz kadar kötü bir tat hissi yaşıyor musunuz? Erkeklerde kadınlara oranla 3 kat fazla görülen bu durum, yaşın ilerlemesiyle şiddeti artmaktadır. Peki, ağız kokusu neden olur? Nasıl Önlenir? Ve nasıl çöülür?
Ağız Kokusu Nedir?
Halitosiz, ağız ya da ağız dışı nedenlerle oluşan kötü kokuyu tarif eder. Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birini etkileyen bir rahatsızlıktır. Kişide sosyal baskının artmasıyla ağız kokusu, psikolojik olarak da insanları etkilemeye başlayarak stres ve özgüven problemleri oluşmasına yol açmaktadır. Günümüzde ağız kokusu ile ilgili bilgi birikimi artmış, tükürükte ve nefeste bakteriler tarafından üretilen uçucu sülfür bileşiklerinin ölçümleri yapılabilir hale gelmiştir. Bununla beraber de kokunun kaynakları daha net olarak ortaya konabilmiştir.
Ağız Kokusu Neden Olur?

Ağız kokusunun nedenleri 3 ayrı başlıkta şu şekilde değerlendirebiliriz:
1) Fizyolojik Halitosiz: Açlık durumunda ve yeme içme alışkanlıklarına bağlı olarak değişen ağız kokusudur. Baharatlı gıdalar, sarımsak, soğan türevi sebzelerden oluşmakla beraber sigara, alkol tüketimine bağlı olarak da görülebilir.
2) Patolojik Halitosiz: Patolojik halitosis genellikle kalıcı olduğundan ağız içi hijyene dayalı yöntemler geçici olarak yardımcı olur. Tedavi için ilk aşama kokunun kaynağını öğrenmektir. Patolojik halitosiz, %85 - %90’ı ağız içi kaynaklıdır. Bu ağız kokusunun nedenlerinden bazıları şunlardır:
Ağız içi mantar enfeksiyonları
Diyabet
Burun ve solunum yolu rahatsızlıkları
Mide ve bağırsak sistemleri hastalıkları
Sinüzit
Menopoz
Emosyonel stres
Hepatit, vitamin eksiklikleri
İlaçlar
3) Psikolojik Halitosiz: Hasta öyle olmadığı halde psikolojik olarak ağzı kokuyor sanar ve kendini sosyal yaşantısından izole eder. Obsesif kompulsif kaynaklı olabilir. Psikiyatrik bir durumdur.
Ağız Kokusunu Önlemenin Yolları Nelerdir?

Ağız kokusunun birden çok sebebi olur. Öncelikle bu kokunun nedenlerini bulmalısınız ve ona göre çözüm yollarını araştırmalısınız. Bunların yanı sıra ağız kokusunu önlemenin yolları şu şekildedir:
Ağız Bakımına Özen Gösterin
Ağız kokusunun en büyük nedenlerinden biri ağız hijyeninin düzenli yapılmamasıdır. Öncelikle bu konuda eksik olduğunuzu düşünüyorsanız diş ipi ve gargara kullanmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca florürlü diş macunu kullanarak günde 3 defa ve en az 2 dakika olacak şekilde dişler fırçalanmalıdır. Diş aralarında kalan yemek artıkları diş ipiyle temizlenmeli diş aralarında bakterilerin üremesine izin verilmemelidir. Diş bakımının yanı sıra, dil üzerindeki bakterileri dil temizleme fırçaları ile temizlemelisiniz. Ayrıca protez diş kullanıyorsanız muhakkak gece çıkarmalı ve temizlemelisiniz.
Sigarayı Kullanımını Azaltın
Sigara kullanımını bırakmak ağız kokusunda önemli bir fark yaratır. Ayrıca diş sararmalarının başında sigara kullanmak gelir. Sigarayı bırakarak diş sararmalarının, diş eti rahatsızlıklarının önüne geçebilirsiniz.
Su İçmeyi İhmal Etmeyin
Su içmek, tükürük üretimini uyarır ve bu da ağız içinde yer alan bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. Bundan dolayı su tüketimine dikkat etmelisiniz. Ortalama bir yetişkinin günlük su ihtiyacı 2 litredir. Günlük 2 litre su içerek sağlığınızı koruyabilirsiniz. Sade su içmekten hoşlanmıyorsanız, suyun içine nane ve limon ekleyebilirsiniz. Bu hem metabolizmanızı hızlandırırken hem de ağız içi kokularının oluşmasını önleyebilir.
Çürükleri Göz Ardı Etmeyin
Dişlerde çürük olması, diş taşlarının olması ağız kokusunu şiddetli derecede arttırmaktadır. Hasta en kısa sürede diş hekimine gitmeli ve çürük tedavilerini tamamlamalıdır. Çürük tedavisi ihmal edildiği takdirde dişlerde bir süre sonra enfeksiyon ve ağrı artar. Dişlerde az miktarda çürük olmasına bile müsade etmemelisiniz. Az miktarda bulunan çürükler zamanla sağlıklı dişi ele geçirir ve dişin işlevini yitirmesine sebep olabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla dişlerinizi fırçalamalı, diş çürükleriniz veya diş taşlarınız varsa bir hekime görünmelisiniz.
Diş Taşlarınızı Düzenli Olarak Temizletin
Gingivitis ve daha ileri safhası olan periodontitis adı verilen diş eti hastalıkları, diş etinde şişme, kanama ve koku meydana getirir. Diş eti kızarır, hatta mor renk olabilir. Buna sebep olan diş taşlarının çok özenli bir şekilde temizlenmesiyle diş eti çok kısa sürede sağlığına kavuşur, şişlikler iner ve kanamalar biter. Diş etinin rengi zamanla kırmızıdan mercan pembesine döner ve koku problemi ortadan kalkar. YKN Dental Clinic olarak yılda bir defa diş hekimi kontrolü ve diş taşı temizliğini öneriyoruz.
Ağız Kokusuna Son Vermek Sağlıklı Kusursuz Dişlere Kavuşmak İçin Güvenilir Adresiniz: YKN Dental Clinic Ailesi
Ağız kokusu nedenlerinin çoğu diş ve diş eti rahatsızlıklarına dayanır. Biz YKN Dental Clinic ailesi olarak işinde uzman hekimlerimizle ve birinci kalite malzemelerimizle uyguladığımız tedaviler sayesinde size sağlıklı diş ve diş etleri kazandırıyor, ağız kokusundan kurtulmanıza yardımcı oluyoruz. Ağız kokusu tedavisi ve diğer tedaviler hakkında daha fazla bilgi almak için kliniğimizi ziyaret edebilir ya da web sitemizden destek alabilirsiniz.