top of page

İMPLANT TEDAVİSİ

   Diş hekimliği tarihinin belkide en önemli buluşu olan implantın mucidini anmadan yazımıza başlamak istemedik. Aslen ortopedi profesörü olan İsveçli  doktor  Per-İngvar Brånemarkı saygıyla anıyoruz.

İMPLANT NEDİR?

 İmplantlara kısaca yapay diş kökü diyebiliriz. Diş protezini çeneye bağlayarak sabitleyen, Titanyum metalinden üretilen küçük vidalardır.

    Tek diş eksikliğinde bir implant ile diş kronu yapılabilir. 

Yanyana çoklu diş eksikliğinde iki veya daha çok sayıda implant yerleştirilerek köprü protezlerden, tüm dişleri kapsayan hibrit protezleri ve overdenture  gibi protez sistemlerini destekler.

Zirkonyum Köprü.jpg

İMPLANT AĞRILI BİR İŞLEM MİDİR?

 İmplantlar Lokal anestezi ile çene uyuşturularak yerleştirilir. Ağrı veya acı hissedilmez. İşlemden sonraki günlerde de ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotikler kullanılacağı için tedavi süreci oldukça konforlu atlatılır. 

İMPLANT TEDAVİ SÜRECİ NASILDIR?

Lokal anestezi altında , implantlar bir günde yerleştirilir. Ortalama 3 ay sonra ölçüler alınır ve kron- köprüler yapılır. Yetersiz kemik miktarında, kemik tozu (Greft) kullanılırsa  tedavi süreci biraz daha uzar. 

Kemik miktarı yeterli ve yoğunluğu iyi ise özel implantlar ile iki hafta gibi kısa bir sürede dişler takılabilir.

 

İMPLANTIN AVANTAJLARI NELERDİR?

#Herhangi bir sebeple çekilen diş bölgesindeki kemik dokusu birkaç ay içinde erimeye başlar. Hatta bu erime yüzde asimetriye bile sebep olabilir. Vakit kaybı olmadan bu bölgeye yerleştirilen implant çene kemiğinin erimesini durdurur. 

#Çekilen dişlerin yanındaki ve karşıtındaki dişler boşluğa doğru kaymaya başlar. Durdurulmazsa çiğneme bozukluğu, diş eti çekilmesi, eklem bozukluğu ve diş çürüklerine sebep olur. Bu bölgeye zamanında yerleştirilen implant ile kron, komşu dişleri yerinde tutar.

#Tek diş eksikliklerinde komşu dişlerin aşındırılıp küçültülmesi ile desteklenen köprü protezi yerine kesinlikle tek implant- tek diş tedavi yöntemini tavsiye ediyoruz. Çünkü doğal dişleri koruması ve uzun ömürlü olması öncelikli amacımız.

#Özellikle hiç dişi olmayan ve beslenme sorunu yaşayan kişiler için mükemmel bir kurtarıcıdır.  Çeneye yerleştirilen Minimum 2 maksimum 10 implant ile diş protezlerini çeneye sabitleyerek konforlu olarak gıdaların öğütülmesini sağlar,  estetik stabil dişler ile kaybedilen gülümsemeyi ve konuşma bozukluğu geri kazandırır.

HANGİ DURUMLARDA İMPLANT TEDAVİSİ UYGULANIR?

#Tek diş eksikliği; ön bölgedeki kesici dişlerimiz veya arka bölgedeki azı dişlerimiz den biri çekildiğinde, tek implant ile estetik, sağlıklı ve kullanışlı doğal dişlerimize uygun kronlar yapılabilir. Diş çekimi , implant yerleştirilmesi ve geçici diş takılması aynı gün içerisinde yapılabilir.

#Birden fazla diş eksikliği; Yanyana iki-üç-beş veya daha fazla diş eksikliği olan çeneler için uygulanır. Çeneye iki veya daha fazla implant yerleştirilerek, doğal dişler gibi konforlu sabit kron-köprüler yapılabilir.

#Tam diş eksikliği; Çenede hiç diş yoksa veya mevcut dişlerin çekilmesi gerekiyorsa , minimum dört, maksimum 10 implant yerleştirilerek, sabit kron köprülerden sabit hibrit protezlere kadar geniş yelpaze ile hiç çıkmayan estetik, sağlıklı ve konforlu dişler yapılabilir

# Tam diş eksikliği; Yine çenede hiç diş yok veya mevcut problemli dişlerin çekilmesi gerekiyorsa, 2-3 veya 4 implant ile takıp-çıkarmalı , hijyenik , sağlıklı , estetik, konforlu ve özellikle ekonomik overdenture protezler (çıtçıtlı protez)  yapılabilir. 

Diyabet (şeker) hastalarına implant yapılabilir mi?

Evet yapılabilir. Endişelenmeyin implant uyguladığımız birçok hastamızda ve bilimsel çalışmalarda başarılı olduğu kanıtlandı. Öncelikle HbA1C kan testi yapılır. Test sonucu kabul edilebilir seviyede ise  ve en azından operasyon sürecindeki beslenmemize dikkat ederek başarıyla sağlıklı uzun ömürlü implantlar yapılabilir.

68_edited.png

Kalp hastalığı olan  , antikoagülan (kan sulandırıcı) ilaçlar kullanan kişilere implant yapılır mı? 

Evet yapılabilir. İmplant, diş çekimi ve tüm cerrahi işlemlerden önce kardiyoloji uzmanı doktordan konsültasyon istenir. Doktorunuz cerrahi işleme onay verirse , Antikoagülan ilaçlara 3 gün ara verilerek implant yapılabilir.

Osteoporoz (kemik erimesi) hastalarına implant yapılabilir mi?

Kullandıkları ilaçlara çok dikkat edilmesi gereklidir. Bifosfanat veya türevi ilaçları kullanan kişilere implant yapılması veya diş çekilmesi çok risklidir. Bu türde ilaç kullanmayan hastalara yapılabilir. 

İMPLANT YAPTIRMAKTAN  ÇOK KORKUYORUM

Bu durum bizim için gayet normal. Neredeyse tüm hastalarımız aynı düşünceye sahipti, tedaviye başladıktan sonra bu korkunun gereksiz olduğunu görmüş oldular.

Hastalarımızın düşüncelerini yorumlar sayfasından görebilirsiniz.İmplant dahil tüm tedavilerimize başlamadan önce hastalarımıza ‘’canını acıtmayacağım’’  sözünü veriyoruz ve tüm tedavileri hassasiyetle yapıyoruz. Diş hekimi fobisi olan hastalarımızı ilk önce tanışmaya ve kahve içmeye bekliyoruz. 

     Yine de tedavi sürecinde hiç bir şey hatırlamak istemeyen hastalarımız için SEDASYON altında tedavilerinin yapılabileceğini hatırlatmakta fayda var. Sedasyon genel anestezi uzmanı tarafından uygulanır. Hasta işlem sırasında bizimle irtibatta kalır, konuşabilir, hiçbir acı ve korku hissetmez. Buna sarhoşluk etkisi de diyebiliriz. İşlemden sonra, sedasyondan uyandırılınca hiçbir şey hatırlamaz. Tedavi süresinin nasıl geçtiğini anlamaz. Kolaylıkla implant yaptırabilir.

İMPLANT BAKIMI NASIL OLMALI?

İmplantlardan önce kendi dişlerimizin bakımına çok dikkat etmemiz gereklidir. Kaybedildikten sonra değeri anlaşılır ama geç olur. 

Fırçalama süresine çok dikkat etmemiz gerekir. Günde 2 defa 2 dakika fırçalama süresi idealdir. Fakat tek başına fırçalama yetmez. protezin diş etine temas eden yüzeyine diş fırçası ulaşamaz ve temizleyemez. Bu bölgeleri ve dişler arasını , diş ipleriyle ve ara yüz fırçaları ile temizlemek hijyen sağlar. Ağız çalkalama suları ile 20-30 saniyelik gargara yapmak ise bu hijyeni maksimumda tutar.

İMPLANT NEDEN DÜŞER?

Bunun birçok sebebi olabilir; 

#Kötü ağız hijyeni bunların başında gelir. Dişlerini iyi fırçalamayan kişiler nasıl doğal dişlerini kaybedip implant yaptırdılarsa, fırçalama alışkanlığı kazanmadıkları taktide, implantları da düşebilir.

#Çok sigara kullanımı;  diş eti çekilmesi ve çene kemiğinde erime yapabilir. Bunun sonucu olarak implant düşebilir.

#Kontrol altında olmayan diyabet. Diyabetik kişiler ilaçlarını düzenli olarak kullanmaz ve beslenmesine dikkat etmezlerse çene kemiği eriyebilir, sadece implantları değil  kendi dişlerini de kaybedebilir.

HANGİ İMPLANT MARKASINI SEÇMELİYİM?

Dünyaca kendini kanıtlamış birkaç implant markası vardır, bunların başında İsviçre menşeili birkaç marka gelir. Başarı oranları yüksektir fakat hiçbir implantın %100 garantisi yoktur. Tecrübeli hekimler implantları sadece marka olarak seçmez , implant firmasının sertifikalarına ,  ulaşılabilirliği, kalitesi ve pratikliğine, hastalarının ihtiyacına, kemik yapısına , yapacağı protezinin türüne  göre seçer. Bu konuda hekiminize güvenebilirsiniz. 

     Kliniğimizde İsviçre, Almanya , Amerika ve FDI onayı almış Türkiye menşeili implantları, hastalarımızın ihtiyacına göre seçip uygulamaktayız.

HER HEKİM İMPLANT YAPABİLİR Mİ?

Diş hekimliği fakültesinden mezun olan her hekimin implant yapmaya yetkisi vardır. Ama implantoloji bilimi derya gibidir. Cerrahi ve implantoloji eğitimini almış, kendini teorik ve pratik olarak geliştirmiş, yenilikleri takip eden , tecrübeli, özen ve titizlikle çalışan doktorlar tarafından uygulanmasını tavsiye ederiz.  

 

TAM DİŞSİZ ÇENELERDE İMPLANT TEDAVİSİ

         Hayat tüm dişleri kaybedince çok daha zor geçmektedir. Gıdaların tüketilmesi zorlaşır, konuşma bozuklukları oluşur, çenede çökme ve yüzde kırışıklıklar ve asimetri meydana gelir, sindirim problemleri yaşanır, özgüven kaybı olabilir ve kişiler yaşlılık ve tükenmişlik psikolojisine girebilir.

          Eskiden uygulanan hareketli total protezler  (damak protez)  estetik  olarak güzel görünsede, fonksiyon ve fonasyon problemlerini çözmede yeterli değillerdi. Çiğneme sırasında protez yerinde durmaz, gıdalara yapışır, konuşma ve hapşırmada ağızdan fırlayabilir, gıdalar ısırılamazdı. 

İYİ Kİ İMPLANT VAR!

       Çene kemiğine yerleştirilen implantlar ile diş protezlerinin konforu maksimuma çıkar ve yine kendi dişleriniz olur.

      Gıdalar rahatlıkla ısırılır, koparılır ve çiğnenebilir. Kuruyemişler ve simit rahatlıkla çiğnenebilir protezin altına kaçıp can acıtma derdi olmaz. Elma ısırılarak tüketilebilir. Lokum ve sakız gibi yapışkan gıdaları çiğnerken protez yerinden çıkmaz. 

missing-teeth-1.jpg

ALL ON X TEDAVİ KONSEPTİ NEDİR?

  Ortalama 6 implant ile sabit diş protezi yapım tekniğidir.

Lokal anestezi ile implantlar bir günde yerleştirilir. Aynı gün içerisinde geçici dişler takılabilir. Bu geçici dişler ile gıdalar rahatlıkla çiğnenebilir. Ortalama 3 ay sonra implantlar ile kemik tamamen entegre olur, diş eti şekillenir. Geçici protez çıkarılır ve yerine  kalıcı estetik diş protezi takılarak uzun ömürlü kullanılır.       

shutterstock_1311646625-1536x1249.jpg

ÇENE KEMİĞİ ÇOK İNCE VEYA ÇOK KÜÇÜK İSE İMPLANT YAPILIR MI?

    Evet minimum kemikte bile implant yapılabilir. Aşağıdaki iki mükemmel teknik ile az sayıda implant ile maksimum konforlu , sağlıklı, uzun ömürlü ve estetik diş protezleri uygulanabilir.

TEDAVİLERİMİZ

bottom of page